Rehabilitáció

Rehabilitáció fogalma

Azon egészségügyi eljárások, ellátások összessége, amelyek célja a betegség miatt kialakult funkcióveszteség (mozgáskorlátozottság, beszédzavar, csökkent szívteljesítmény, meddőség, stb.) helyreállítása vagy pótlása, illetve kompenzáló új képességek kifejlesztése (ez utóbbi a habilitáció).

Az orvosi rehabilitáció szerves része különösen a fizioterápia, a sportterápia, a logopédia, a pszichológiai ellátás, a foglalkoztatás-terápia, valamint a gyógyászati segédeszköz-ellátás és ezek használatának betanítása is.

Azon egészségügyi eljárások, ellátások összessége, amelyek célja a betegség miatt kialakult funkcióveszteség (mozgáskorlátozottság, beszédzavar, csökkent szívteljesítmény, meddőség, stb.) helyreállítása vagy pótlása, illetve kompenzáló új képességek kifejlesztése (ez utóbbi a habilitáció).

Orvosi rehabilitáció

Az ennek a rehabilitációnak szerves része különösen a fizioterápia, a sportterápia, a logopédia, a pszichológiai ellátás, a foglalkoztatás-terápia, valamint a gyógyászati segédeszköz-ellátás és ezek használatának betanítása is.

A ennek fogalmába beletartoznak azon összehangolt orvosi, szociális, szakképzési, oktatási és technikai intézkedések, melyek alkalmasak arra, hogy a sérült személy fizikai és társadalmi helyzetét javítsák.

Ezek segítik a sérültet, hogy képes legyen elérni állapotának maximális funkcionális javulását, és aktív részese legyen a társadalmi környezetének.

Mikor vehetem igénybe a rehabilitációt?

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakértői bizottsága állapítja meg az egészségkárosodás mértékét, a szakmai munkaképességet  Ez a szervezet dönt egyes esetekben a rehabilitációs szükségletekről.

Ezen szükségletek három körét határozhatja meg a szakértői bizottság: az orvosi rehabilitációs, a szociális rehabilitációs, és a foglalkoztatási rehabilitációs szükségleteket.

Így például a bizottság egyszerre javasolhat fizikoterápiát, pszichológiai tanácsadást és családsegítést a rehabilitálandó személynek.

A  rehabilitáció

Célja, hogy az egészségi állapotukban károsodottakat és a fogyatékosokat meglévő képességeik fejlesztésével, illetve pótlásával segítsék.

Ez arra irányul, hogy  önállóságukat minél teljesebb mértékben visszanyerjék, és képessé váljanak a családba, munkahelyre, más közösségbe való beilleszkedésre, illetve visszailleszkedésre.

Az orvosi rehabilitáció folyamata az állapotfelméréssel kezdődik, melyet követ a kórelőzmény vizsgálat, majd a fizikális vizsgálat. Ezt követi egy orvosi rehabilitációs terv elkészítése, mely a vizsgálati eredmények tükrében a beteg bevonásával célokat határoz meg a program végére.

A rehabilitációs folyamat során nagyon fontos a beteg lelki állapotának folyamatos figyelemmel kísérése. Fontos része az orvosi rehabilitációnak a gyógyászati segédeszközzel való ellátás.

Ekkor kell a megfelelő gyógyászati segédeszköz kiválasztani, annak használatának megtanítását, szervizelését és szükség esetén cseréjét.

Az orvosi rehabilitáció másik fontos területe a

  • terápia
  • pszichoterápia
  • lelki gondozás
  • a fogyatékossággal, megváltozott munkaképességgel való együttélés segítése.

A rehabilitáció fajtái:

  •  orvosi
  • pedagógia
  •  foglalkozási
  •  szociális