Az úszás az a testmozgás, ami megmozgatja az egész testet, minden izmot. Megfelelő akkor, ha kondíciónkat tartanánk rendben vagy valamilyen egészségügyi probléma okán gyakoroljuk. 

Az úszáshoz speciális levegővétel szükséges. A levegő beszívás és kifújás, a normál, szárazföldi életkörülmények között reflexszerű, nem feltétlenül akaratlagos.

Az úszás levegővételt meg kell tanulni, ez az úszás egyik alapja. Tudnunk kell, hogy melyik az a fázis, amikor a levegőt be kell szívnunk, melyik az, amikor ki kell fújnunk.

Nagyon fontos a helyes légzés elsajátítása az úszás folyamán. Ennek a megfelelő elvégzése, kihatással van tevékenységünkre.

Ha szabályosan szeretnénk folytatni ezt a mozgásformát, az alábbi cikk tartalmazza az úszás levegővételre vonatkozó tanácsainkat.

Levegővétel különböző úszásnemeknél

A különböző úszásfajták, más-más be és kilégzést kívánnak.

  • Hátúszás levegővétel

A levegő be-, és kifújását ajánlott valamilyen állandó, ismétlődő mozgáshoz kötni. Az így, mindig ugyanabban a fázisban végzett levegővétel, megszokottá válik.

Ilyen lehet az egy kartempóra, vagy a két kartempóra végzett légzés. 

Lehet szisztéma, ha az egyik karnál a be-, a másiknál a kilégzés történik.

Megfigyelt technika, hogy a jobbkezesek, a belégzést a jobb kar vízalatti húzásakor végzik. Két kartempós lélegzetvételnél, az egyik karra esik a belégzés első része, majd a másikra a második. A kilégzésnél ugyanez a ritmus.

  • Gyorsúszás levegővétel

Ennél az úszásnemnél tűnhet legnehezebbnek a légzés helyes elsajátítása. Sokan ott rontják el, hogy az elfordított fejjel együtt nem fordul az egész felsőtest.

Tempótól, gyakorlattól függ a légző szakaszok száma. Általában 3-4 karcsapásra jut egy. Abban a periódusban, amelyre nem esik légző rész, a medence vagy a nyíltvíz fenék felé fordítsuk a fejünket.

Fontos, hogy ne tekerjük el a törzsünket túlzottan.  A kar egyenesen tartása is alapvető követelmény.

A kilégzést orron végezve, elkerülhetjük a víz beszívását. A kilégzés szakasz addig tartson, míg nem érkezünk a következő belégzéshez. Arra legyünk figyelemmel, hogy az elhasznált levegő teljesen kiürüljön a tüdőből, így helyet csinálva az újonnan beszívottnak.

Van aki csak az egyik oldalon vesz levegőt, más egyik lélegzésnél egyik, másiknál a másikon szívja be.

  • Pillangóúszás levegővétel

Ennél az úszásnemnél, a helyesen végzett technikából adódik, hogy mikor történik a belégzés.

Amikor a karhúzást végezzük, kiemelkedik a felsőtest a vízből. Ebben a szakaszban kell a levegővételt végrehajtani.

A belégző szakasz után következik egy hullámmozgás, mely alatt a kar a víz alatt végez húzómozdulatot. Amikor ebben a mozdulatsorban elérkezünk oda, hogy a tempózó kar elérkezik a vízszintjéhez, itt kell kifújjuk a levegőt teljesen.

Amennyiben nem a fent leírtak mintájára végezzük ezt az úszást, könnyen kicsúszunk a ritmusból és lelassul a tempónk.

  • Mellúszás levegővétel

Előfordulhat, a nem megfelelően végzett légzésből eredően nem lesz eredményes ennek az úszásnemnek a végrehajtása.

Ügyelni kell arra, hogy amikor a karok elkezdik a „víz lefelé” nyomását, akkor indítsuk a belégzést. Ehhez a szakaszhoz tartozik magától értetődően, hogy a fej kiemelkedik a vízből.

Amikor ezt megkezdjük, a lábak nyújtva vannak. A karok a nyomó mozdulat után a karok megindítják a körmozgást.

A belégzést követően visszahajtjuk a fejünket a két karunk közé. Kilégzést a orron át javasolt végrehajtani, így nem lélegzünk be vizet.

Szabályszerűen végzett mellúszásnál, minden kartempóra jut egy levegővétel.

Úszás levegővétel összegzése

A helyes levegővétel technika elsajátítása az úszás egyik alapfeltétele. Ennek megfelelő elsajátítása kihatással van teljesítményünkre.

Gyakorlással meg kell tanuljuk az elvárt oxigén mennyiség felvételét.

A fentiek ebben próbáltak segítséget nyújtani.